Monday 19 November 2012

King James Bible

Στην τελευταία Πνευματική Σύναξη για τον τρέχοντα χρόνο η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών οργάνωσε χθες μια ωραία εκδήλωση, αφιερωμένη στην Αγία Γραφή του Βασιλιά της Αγγλίας Ιακώβου (King James Bible).
 

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο Φιλέλληνας και Φιλορθόδοξος Αγγλικανός Ιερέας Fr. Edward Lewis, Εφημέριος της Μεγαλειοτάτης Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ (Chaplain to Her Majesty The Queen).
 

Ο ομιλητής αναφέρθηκε με γνώση και χαριτωμένο ύφος στην καταπληκτική έκδοση της Αγίας Γραφής που έγινε στα Αγγλικά, πριν από 401 χρόνια, με πρωτοβουλία του Βασιλέα Ιακώβου.
 

Ανέγνωσε μάλιστα αποσπάσματα από την έκδοση εκείνη, η οποία εισήγαγε ωραίες αγγλικές λέξεις και εκφράσεις στο κείμενο / μετάφραση της Αγίας Γραφής.
 

Η αλήθεια βέβαια είναι πως η μετάφραση και η έκδοση εκείνη παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα επίκαιρη, λόγω και της παγκοσμιότητας της Αγγλικής γλώσσας, μέσω της οποίας διαδίδεται στα πέρατα της οικουμένης το ευαγγελικό μήνυμα!
 

Μετά την ομιλία ο ο π. Εδουάρδος απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις που του έγιναν από τους ακροατές που άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον την ομιλία του. Ο π. Αναστάσιος δε του προσέφερε αναμνηστικό δώρο.
 

Οι Κυρίες είχαν ετοιμάσει πολλά, πλούσια και νηστήσιμα κεράσματα για το πολυπληθές ακροατήριο.

Thursday 15 November 2012

Κολοκύθια και Ιταλοί

Τι σχέση μπορεί να έχουν άραγε τα κολοκύθια και οι Ιταλοί; 

Σήμερα είναι η ημέρα της Ενοριακής μας Λέσχης. Ως γνωστόν, κάθε Πέμπτη μεσημέρι πολλές δεκάδες Ενοριτών μας βρίσκονται στην Κοινοτική Αίθουσα, πίνουν ένα καφεδάκι, τα λένε και αισθάνονται τη χαρά της κοινωνίας με τους συμπατριώτες και φίλους. 
 

Ο κ. Παναγιώτης Βασιλείου και η σύζυγός του Αναστασία έφεραν σήμερα κολοκύθια στην Ενοριακή Λέσχη, και τα πώλησαν υπέρ του Εράνου της Εκκλησίας μας. Τα κολοκύθια αυτά τα είχαν καλλιεργήσει στο εύφορο χωράφι τους. 

Την ίδια ώρα ο π. Αναστάσιος είχε ένα ραντεβού με δύο Ιταλούς, που είχαν από καιρό επικοινωνήσει μαζί του και επιθυμούσαν να επισκεφθούν το Ναό μας. Αφού τους δέχθηκε στο γραφείο του και συνομίλησαν, σκέφθηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να τους γνωρίσει και στην Ενοριακή Λέσχη. 

Έτσι, λοιπόν, τους παρουσίασε στα μέλη της Λέσχης κι εκείνοι ανέφεραν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγκινητικό. Κατάγονται από το χωριό Montauro της Καλαβρίας (Νότια Ιταλία). Η εκκλησία του χωριού τους είναι αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα. Σ’ αυτήν διασώζονται και κάποια λείψανα του Ιαματικού Αγίου.
 

Οι Άρχοντες του χωριού και της εκεί Ενορίας ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για την Κοινότητά μας, αφού έχουμε κοινό Προστάτη Άγιο, και μάλιστα οι απεσταλμένοι τους μας έκαναν και πρόταση συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής επισκέψεων και αδελφοποίησης. 

Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι που θα οδηγήσει η εν λόγω γνωριμία και η επικοινωνία αυτή. Ήταν όμως όντως μια ιδιαίτερη και αρκετά ενδιαφέρουσα στιγμή στην ιστορική πορεία της Κοινότητάς μας. Ο Άγιος Παντελεήμονας θα μας δείξει σίγουρα τον δρόμο που θα πρέπει να βαδίσουμε.