Tuesday 24 February 2015

Καθαρά Δευτέρα στο Harrow


Την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών «Αγ. Αγάθη» οργάνωσε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου κοινωνική εκδήλωση με Σαρακοστιανό Γεύμα.


Την πρωτοβουλία για την εν λόγω εκδήλωση είχε το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας κα Μαίρη Παπαπαύλου, βοηθούμενη από την Πρόεδρο κα Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου και πολλές άλλες Κυρίες.


Στο Γεύμα παρεκάθησαν ο Ιερέας της Κοινότητας, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο Ταμίας της Εκκλ. Επιτροπής, κ. Σωτήρης Κωνσταντίνου, πολλά τακτικά μέλη και φίλοι της Κοινότητας.


Ο π. Αναστάσιος ευλόγησε την τράπεζα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Καθαρά Δευτέρα είναι το πρώτο από τα 49 σκαλοπάτια της Μεγάλης Σαρακοστής, τα οποία μπορούμε να ανεβούμε βοηθούμενοι ο ένας από τον άλλον, αφού όπως λέει και η παροιμία του σοφού λαού μας «κράτα με να σε κρατώ ν’ ανεβούμε το βουνό»!


Η παραδοσιακή αυτή εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους περισσότερους από 100 συνδαιτυμόνες να γευματίσουν μαζί τα εξαίσια και νοστιμότατα σαρακοστιανά εδέσματα, να τραγουδήσουν ωραία ελληνικά τραγούδια και να ευχηθούν Καλή Σαρακοστή, και με υγεία κι ευλογία να φθάσουμε την Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας.


Τί άλλο θέλει ο άνθρωπος για να ξεκινήσει με δύναμη και χαρά τον ευγενή αγώνα του στο στάδιο των αρετών!

Monday 23 February 2015

Η Δρ. Κική Σονίδου για τον πρωτοπόρο Γ. Παπανικολάου


Η Βοηθ. Αδελφότητα Κυριών «Αγ. Αγάθη» οργάνωσε χθες βράδυ την Πνευματική Σύναξη του Φεβρουαρίου, με ομιλήτρια την Ιατρό & Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αγγλίας Δρα Κική Σονίδου, με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: Ο πρωτοπόρος Έλληνας Γιατρός»!


Η Δρ. Σονίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Βουκουρεστίου Carol Davila από όπου αποφοίτησε το 2000 με άριστα 9.41. Παράλληλα σπούδασε στη Νομική Σχολή / Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μihai Eminescu, απο όπου αποφοίτησε με άριστα 10, με ενδιαφέρον στο ιατρικό δίκαιο. Ειδικεύθηκε στην Ελλάδα στη Γενική Ιατρική. Ασκεί τη Γενική Ιατρική στο Δυτικό Λονδίνο και μιλάει 5 γλώσσες!


Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, η Επιθεωρήτρια - Προϊσταμένη της ΚΕΑ κα. Μαρία Παπαλούκα, ο Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας, η Δρ. Λένα Μάρκου - Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, αρκετοί Ιατροί και πλήθος κόσμου.


Η ελλόγιμη ομιλήτρια παρουσίασε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τη ζωή, τη δράση, το πολύτιμο έργο και την σπουδαιόταη προσφορά του διακεκριμένου και πρωτοπόρου Έλληνα Ιατρού Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, που άνοιξε νέους δρόμους στην ιατρική επιστήμη και στην έρευνα.


Υπογράμμισε την τεράστια βοήθεια που του έδωσε η εκλεκτή σύζυγός του, Ανδρομάχη Μαυρογένη, η οποία αφοσιώθηκε πλήρως στην έρευνα του συζύγου της, επιλέγοντας συνειδητά την ατεκνία για να μείνει απερίσπαστη στο πλευρό του πρωτοπόρου ερευνητή συζύγου της.


Τέλος δε, παρουσίασε με καθαρότητα κι επιστημοσύνη τις σύγχρονες εφαρμογές του τεστ Παπανικολάου, ενός ιατρικού τεστ που αφορά τη μέθοδο εξέτασης και ανακάλυψης καρκίνου της μήτρας, το οποίο βέβαια πήρε το όνομα του εξαίρετου συμπατριώτη μας που το ανακάλυψε.


Μετά τη διάλεξη ακολούθησε γενική συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών ακροατών, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπουδαίο θέμα που παρουσιάσθηκε από τη Δρα Σονίδου.


Οι Κυρίες της Αδελφότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους με πλουσιότατα και νοστιμότατα κεράσματα, ευχόμενες σε όλους Καλή κι Ευλογημένη Σαρακοστή!

Thursday 5 February 2015

Εορτή Αγίας Αγάθης


Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά την ιερή μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Αγάθης, η οποία είναι η Προστάτιδα της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου.


To πρωΐ τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν της Αγίας Αγάθης. Κατόπιν τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, προσκύνησαν την εικόνα της Προστάτιδος Αγίας τους, την οποία ιστόρησε ο Θεσσαλονικέας αγιογράφος κ. Θεόδωρος Βογδάνος, και φωτογραφήθηκαν με τον Ιερέα της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα.


Στη συνέχεια προσέφεραν φιλοξενία σε όλο το εκκλησίασμα, μέλη και φίλους της Κοινότητας, στην Κοινοτική Αίθουσα, ενθυμούμενες και μιμούμενες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αγαθότητας, ευγένειας, και προσφοράς της Αγίας Αγάθης.