Tuesday, 19 June 2012

"Κατάθλιψη και διατροφή"

          Η πέμπτη Πνευματική Σύναξη του 2012, της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αγ. Αγάθη», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17η Ιουνίου τ.έ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος, Harrow, ΒΔ Λονδίνου.


Οι Κυρίες της Αδελφότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, υποδέχθηκαν για άλλη μια φορά με εγκαρδιότητα και απλοχεριά τα δεκάδες μέλη και τους υποστηρικτές της Αδελφότητας, που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην Σύναξη και για να παρακολουθήσουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και βέβαια επίκαιρη ομιλία της Γενικής Ιατρού Δρος Κικής Σονίδου, η οποία είναι Teaching fellow NW London  Deanery και Επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, στην Κρήτη.


Το θέμα της ομιλίας ήταν: «Κατάθλιψη και διατροφή στην εποχή των οικονομικών δυσκολιών». Η εκλεκτή ομιλήτρια ανέφερε με πολύ ωραίο και επιστημονικό τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνά της στο θέμα της Σύναξης και απάντησε πειστικά σε όλα τα ερωτήματα που ακολούθησαν.


Συγκεκριμένα ανέφερε τα παρακάτω:

Λόγω της παρούσης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ασθενείς με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό  επίπεδο έχουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες  υγείας. Οι ευαίσθητες ομάδες ασθενών μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος χρήζουν τακτικής ιατρικής παρακολούθησης λόγω σοβαρών χρονίων νοσημάτων. Ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα λόγω του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης είναι και η κατάθλιψη, που έχει ραγδαία αύξηση.
.

Οι άνθρωποι λόγω οικονομικής ανασφάλειας, ανεργίας ή έλλειψης πόρων διαβίωσης γίνονται πιο ευάλωτοι, πιο ανασφαλείς και οδηγούνται πιο εύκολα στην κατάθλιψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική κρίση συνεπάγεται με ανεργία και χαμηλό βιοτικό επίπεδο, πολλές φορές στα όρια της φτώχειας. Αυτό προκαλεί τελευταία αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης, αυτοκτονικών ιδεασμών και αυτοκτονιών, άρα και θανάτων σε πολλές κοινωνίες υπό το καθεστώς οικονομικής κρίσης.
.

Υπάρχουν δε πολλοί άνθρωποι που έχουν προδιάθεση στην κατάθλιψη, όπως θετικό οικογενειακό ιστορικό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές προσωπικότητας, αγχώδεις διαταραχές οπότε αυτοί θα εμφανίσουν πιο συχνά κατάθλιψη. Η οικονομική ύφεση μας έδειξε ότι οι άνθρωποι με προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές και οι πιο ευάλωτοι έχουν μεγάλη ανάγκη από κοινωνική υποστήριξη και άμεση αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και παρεμβάσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
.

Σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη κοινωνία η διατροφή είναι πιο ισορροπημένη, καλύπτει τις ημερήσιες θρεπτικές ανάγκες των ατόμων και η βιομηχανική παραγωγή τροφών είναι υψηλής ποιότητας. Σε μια οικονομικώς υγιή κοινωνία, τηρείται η διατροφική πυραμίδα και τα τελευταία χρόνια η μεσογειακή διατροφή υπήρξε πρότυπο για πολλούς λαούς. Η προσφάτως εγκατεστημένη οικονομική κρίση στη ζωή μας έθεσε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των σχετικά ευπαθών ομάδων, όπως εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους και οικονομικώς ασθενέστερους ή φτωχούς ανθρώπους με πολύ χαμηλό εισόδημα.
.

          Η ανέχεια ή έλλειψη χρημάτων επηρεάζει άμεσα την επιλογή των τροφών. Συνήθως αυτές οι ομάδες επιλέγουν λιγότερο υγιεινή διατροφή. Άλλωστε το κόστος των τροφίμων πλέον επηρεάζει σημαντικά τις επιλογές τους. Οι αμφιβόλου ποιότητος τροφές, οι λιγότερο υγιεινές προκαλούν σοβαρές διαταραχές στην κατάσταση θρέψης του πληθυσμού και στην υγεία του, με εμφάνιση  σοβαρών νοσημάτων. Τα πιο συχνά νοσήματα είναι στεφανιαία νόσος, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, κάποιες μορφές καρκίνου, αθηροσκλήρωση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία. Αιτία είναι κυρίως η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψαριών, ασβεστίου και αντίστοιχα η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και ζωϊκού λίπους.

Η μη ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την παιδική ηλικία επιτείνει την εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών, διαταραχών αντίληψης και την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων.
.

Η ύφεση, η οικονομική ανασφάλεια, το άγχος και οι διαταραχές ύπνου επιτείνουν τα φαινόμενα κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού σε συνδυασμό με κατανάλωση μη υγιεινών τροφών, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εντόνως σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την περίοδο της χειρότερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ασθενείς με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό  επίπεδο και χρόνια νοσήματα φαίνεται να αποτελούν μια ομάδα πληθυσμού που χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης και επιτήρησης. Οι ανισότητες προκαλούν σοβαρότερες ασθένειες και οι ασθένειες αυτές είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από την συχνότητα εμφάνισης της ίδιας της νόσου. Οι διαφορές στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού είναι πιο εμφανείς στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.
.

Στην προσπάθεια να βελτιωθεί η μέση υγεία του πληθυσμού, η θνησιμότητα, οι ανισότητες αμβλύνονται καθώς οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείες εφαρμόζονται πρώτα σε όσους βρίσκονται σε κοινωνικώς και οικονομικώς πλεονεκτική θέση. Υπάρχουν επίσης ανισότητες σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής και η επίδραση στην υγεία εξαρτάται από τις πολιτικές υγείας, τους τύπους υγειονομικών συστημάτων και κατά πόσο εγγυώνται την ύπαρξη υγειονομικών συστημάτων.

Η αδυναμία αναγνώρισης των προβλημάτων και ανισοτήτων στην υγεία σε ασθενείς κοινωνικά ομάδες, είτε σε επίπεδο κλινικής ανάλυσης είτε σε επίπεδο πληθυσμιακής ανάλυσης, μπορεί να συμβάλλει στην επιδείνωση των ανισοτήτων και προβλημάτων όταν δεν γίνεται άμεση παρέμβαση.
.

Έρευνες στην Αμερική έδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπαρκή λήψη τροφής έχουν πολύ συχνότερα σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές-ψυχιατρικές διαταραχές. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στο γυναικείο φύλο. Ανάλογες μελέτες γίνονται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Νότιο Αφρική αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως αυτές που πλήττονται σήμερα από το μνημόνιο. Η έλλειψη υγιεινής διατροφής προκαλεί συχνότερα αγχώδεις διαταραχές.

Είναι εμφανές ότι η παρούσα οικονομική κρίση θα επηρεάσει πολύ τον τομέα της υγείας. Έγκειται στην κρίση του κράτους, του ιατρικού σώματος, των αρμοδίων φορέων να θεσπίσει μηχανισμούς πρόληψης, προαγωγής και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αγγίξει την παροχή υπηρεσιών υγείας. Η στρατηγική κάθε ανεπτυγμένου κράτους θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των αδυνάτων και η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβιώσεως. Η κοινωνική πρόνοια οφείλει να κάνει άμεση παρέμβαση, η πρωτοβάθμια περίθαλψη να δείξει το δυναμικό της ρόλο και να υποστηρίξει και να θεραπεύσει τους καταθλιπτικούς με διατροφικές διαταραχές. Το σύστημα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να μειώσει τις λίστες αναμονής για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να μην αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Η υγεία να μην είναι μόνο για τους έχοντες!

No comments:

Post a Comment