Wednesday 29 April 2015

2015: Έτος Βασίλη Τσιτσάνη


Το απόγευμα της Κυριακής των Μυροφόρων, 26 Απριλίου 2015, η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη» της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, στην οποία προεδρεύει η κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, οργάνωσε Πολιτιστική - Μουσική Εκδήλωση, αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού, τον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη.



Το 2015, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση του Τρικαλινού δημιουργού, έχει χαρακτηρισθεί ως «Έτος Βασίλη Τσιτσάνη»!



Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Σωτήριος Δεμέστιχας, Εκπρόσωποι του Γραφείου Εκπαίδευσης της Ελληνικής Πρεσβείας Λονδίνου, Εκπαιδευτικοί, Δημοσιογράφοι και μεγάλο πλήθος κόσμου.



Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, καλοσώρισε με θερμά λόγια τους παρισταμένους και ανέφερε πως η Ελληνική Παροικία του Λονδίνου αισθάνεται ως υποχρέωση τιμής την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής, ειδικά για το λόγο ότι ο μακ. Βασίλης Τσιτσάνης εκοιμήθη στην αγκαλιά της Ομογένειας, στο Λονδίνο στις 18 Ιανουαρίου 1984.



Στη συνέχεια, παρουσίασε τους δύο ομιλητές της εκδήλωσης, τον κ. Σάββα Παυλίδη, Ομότιμο Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, του οποίου το θέμα ήταν «Το πρόσωπο και η καλλιτεχνική προσφορά του Τσιτσάνη», και τον Μουσικοδιδάσκαλο και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού κ. Γιάννη Πολυκανδριώτη, ο οποίος ομίλησε με έντονο συναίσθημα για τα βιώματα της προσωπικής γνωριμίας και της επαγγελματικής συνεργασίας του με τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό.



Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε μικρή μουσική παράσταση - συναυλία, με αντιπροσωπευτικά έργα του Βασίλη Τσιτσάνη, από την ορχήστρα «Νέα Γενιά της Διασποράς», την οποία έχει ιδρύσει και διευθύνει ο κ. Γιάννης Πολυκανδριώτης.



Στην ορχήστρα συμμετείχαν κυρίως Νέοι της Ομογένειας που, με την υποστήριξη των φιλογενών οικογενειών τους, αγάπησαν την ελληνική μουσική και παρακολουθούν μαθήματα μουσικής και λαϊκών οργάνων, κυρίως μπουζουκιού, μπαγλαμά και τζουρά.



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, την οποία είχαν επιμεληθεί τα μέλη του Δ.Σ. της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη» της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος.

No comments:

Post a Comment