Tuesday 31 January 2017

Της Κύπρου μας τα παραμύθια

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow - ΒΔ Λονδίνου η πρώτη Πνευματική Σύναξη του χρόνου, υπό την αιγίδα της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη», στην οποία προεδρεύει η κα. Αλεξάνδρα ΚωνσταντίνουΗ εν λόγω Πνευματική Σύναξη, την οποία βιντεοσκόπησε η Ελληνική Τηλεόραση Λονδίνου, με σκοπό να την παρουσίασει προσεχώς, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Παροικιακό Σχολείο Αγίου Νικολάου Δυτ. Λονδίνου, το οποίο διευθύνει η έμπειρη Εκπαιδευτικός κα. Ελευθερία Ξενοφώντος.


Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας τέλεσε σύντομη Προσευχή και κατόπιν καλωσόρισε όλους με εγκάρδια λόγια, αναφέροντας συγκεκριμένα πως η εκδήλωση αυτή εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των Ομογενειακών εκδηλώσεων προς τιμήν των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ευχαρίστησε δε την κα. Ξενοφώντος για την έμπνευση και πρόταση του θέματος για την εν λόγω εκδήλωση.


Η κα. Ελευθερία Ξενοφώντος απηύθυνε εισαγωγικό χαιρετισμό, στον οποίο καλωσόρισε τους προσκεκλημένους καθώς και τη φιλοξενούσα Βοηθ. Αδελφότητα και παρουσίασε τις ομιλήτριες και τα στελέχη του Ελληνικού Σχολείου Αγ. Νικολάου.


Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η Δρ. Aναστασία Μισιρλή, Προϊσταμένη του Ελληνικού Νηπιαγωγείου Λονδίνου, η οποία παρουσίασε το ωραίο βιβλίο με τίτλο «Της Κύπρου μας τα παραμύθια», της συγγραφέως και Νηπιαγωγού κας Κυριακής Τσαγκάρη - Χατζηγεωργίου, εκδόσεων Πατάκη.


Η Δρ. Μισιρλή ανέδειξε τη σημαντική αξία του εν λόγω βιβλίου, παρουσιάζοντας παράλληλα -με ακραιφνή επιστημοσύνη- τη λαογραφική θεωρία των παραμυθιών, τη θεματολογία τους, την έναρξη, τη λήξη, την αφήγηση και γενικώτερα τον θαυμαστό κόσμο που περιγράφεται σε αυτά. Επισήμανε δε, πως μέσα από τον ιδιαίτερα μαγικό κόσμο των παραμυθιών, τα παιδιά, προς τα οποία κυρίως απευθύνονται, έχουν την ευκαιρία να ονειρευτούν, να ζήσουν μαζί με τους ήρωές τους και να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους. Για τούτο, τα παραμύθια παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.


Η συγγραφέας του βιβλίου κα. Κυριακή Τσαγκάρη - Χατζηγεωργίου ομίλησε με γλαφυρότητα και γλυκύτητα για το πολύτιμο έργο της συλλογής και παρουσίασης των παραμυθιών, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ο θησαυρός της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού. Υπέγραψε δε αντίτυπα του βιβλίου της.


Αξίζει οπωσδήποτε να υπογραμμισθεί η παρουσία και συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου Αγίου Νικολάου στην εκδήλωση (Πόπης Αρέστη, Βαλάντη Γκίρκη, Γεωργίας Χρυσοστομίδη κ.ά). Την επιμέλεια της συμμετοχής των παιδιών, που έδωσε ένα υπέροχο και θετικότατο μήνυμα στην όλη εκδήλωση, είχε ο Δάσκαλος κ. Ανδρέας Χατζηγεωργίου.


Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας «Αγ. Αγάθη», με γνήσιο πνεύμα φιλοξενίας και αγάπης, είχαν ετοιμάσει και προσέφεραν πολλά, ποικίλα και νοστιμότατα κεράσματα.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Ιερή Ακολουθία του Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, προς τιμήν των εορταζομένων εν Αγίοις Πατέρων ημών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.


Η επόμενη Πνευματική Σύναξη στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 4.30 μ.μ. Σ’ αυτήν θα ομιλήσει η κα. Ελισάβετ Σουρή, Ζωγράφος-Αγιογράφος-Συντηρήτρια-Καθηγήτρια Εικαστικών, με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα: «Οι Γυναίκες του Βυζαντίου και η Εικονογράφησή τους ανά τους αιώνες». Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

No comments:

Post a Comment